Vad är att vara litterat och vem bestämmer det?

Att vara litterat brukar oftast beskrivas med att man är duktig på att läsa och skriva. När man funderar lite till är nog de flest överens om att vara litterat är mer än bara läs- och skrivkunnighet. Förmodligen hade vi en annan syn på detta begrepp för 20-30 år sedan (det var en förmåga och något man framförallt lärde sig i skolan).

Trots allt är det nog fortfarande mycket skolfolk (folk i allmänhet också kanske) som tänker sig att begreppet innebär att man har en god skriftspråklig förmåga. Jag hör ganska ofta att lärare uttrycker sina farhågor med hur unga människor använder det skrivna språket när man t.ex. "messar" eller bloggar mm. Det är också allmänt känt att barn och ungdomar läser mindre idag.

Kanske är det så att generationen över 40 år är de som bestämmer hur det är att vara litterat!

  • Hur vet vi t.ex. att barn och ungdomar läser mindre idag (skönlitterära böcker ja men!!)?

  • Hur vet vi att det sätt som ungdomar använder skrivandet på idag inte är bra (i alla fall inte ur ett syntaktiskt perspektiv brukar många mena)? Att göra förenklingar och förkortningar när man skriver skall det räknas som slarvigt?

  • Är det så att vi äldre (jag tillhör i alla fall de äldre dvs. med råge passerat 40 år) inte tycker att det är lika "fint" att läsa och ta till sig information via dator och webb?

Inte minst inom universitetsvärlden är vi "mossiga" när det gäller skrivandet. T.ex. bör (måste) uppsatser bestå av ett visst antal skrivna sidor (helst många sidor). Hur formalia skall se ut är oftast tydligt reglerat.
Med tanke på detta hur skall vi möta den "nya" generationens sätt att skriva och kommunicera?

Skall vi tvinga in dem i ledet?

Att vara litterat är ett begrepp som har ändrat sig över tid och är kanske just nu inne i en fas av stor förändring. T.ex. bör skrivregler anpassas och utvecklas dvs. följa med i tiden. Att se på kommunikation horisontellt, inte hierarkiskt (där det skrivna ordet är det viktigaste), är förmodligen mer tidsenligt.


Idor


Kommentarer
Postat av: Lennart Axelsson

Jätteintressant. Speciellt i dessa tider när det talas så mycket om "läs och skriv". Det engelska ordet literacy har en mer spännande och bredare innebörd, som borde kunna bilda utgångspunkt för vidare diskussioner.

2007-10-12 @ 13:01:01
URL: http://www.ungkommunikation.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0