"Kom och hjälp mig i buren"

Av: Pia Palm, ikt-samordnare, inst. för pedagogik vid Växjö universitet

Orden kommer från min 11-årige son som spelar CS (Counter-Strike). Min son sitter med headset och pratar med sina kompisar via Skype där han säger "Kom och hjälp mig i buren". Han har trillat ner i en bur på en speciell del i banan och för att komma ut behöver man en kompis som hjälper en ut. Vädjan ger snart resultat, en av kompisarna trycker på knappen som finns inne i buren vilket man inte kan göra själv utan måste ha hjälp, snart är man "på banan igen." Datorn som min son sitter vid befinner sig i hallen på övervåningen, där datorn är placerad blir allt som sägs hörbart även ner till nedervåningen och köket. Jag tyckte det lät så kul när han plötsligt ropade ut "Kom och hjälp mig i buren". Jag som försöker få logistiken att gå ihop i vår vardag stannar upp och småler, vad är det för bur du har fastnat i och vem kan hjälpa en snabbt att komma ut?


Carin Falkner har i sin avhandling intervjuat ett 20-tal datorspelare i 18-årsåldern samt närvarit vid olika LAN. Hon resonerar kring bildandets mening i lek och den sociala meningen; vänskap, gemenskap och att skapa sammanhang.


Hon har vid en intervju på Computer Sweden sagt följande, "Datorspelande är en lek och en lek som man är mitt inne i avbryter man inte".  Med hennes ord skulle jag som förälder känna mig trygg när mitt barn spelar ett action spel tillsammans med sina kompisar, jag har just fått erfara hur min son blivit hjälpt av en av hans kompisar att bli fri från buren.


Falkner har i sin avhandling "Datorspelande som bildning och kultur" två avgörande slutord:

  1. Försöka förstå erfarenheter från datorspelandet som elever har med sig och börja undervisningen där.
  2. Lärarna och skolan bör använda sig av de erfarenheter unga människor skaffar sig på fritiden och datorspel är en av de erfarenheterna.

Vad är CS?

CS (Counter-Strike) är världens mest berömda Internet spel och är ett actionspel där man oftast spelar i lag. Spelet består av olika färdiga banor men man kan även designa egna banor. När man startar CS letar man efter en server oftast en svensk, när man har hittat en server man vill spela på väljer man ett lag därefter väljer man en "gubbe".


Min slutpunkt är att leken är viktig och så även på nätet, min son leker, lär sig, skapar ett språk, ingår i en social gemenskap som skapar sin egen mening, detta är en form av kunskap och erfarenhet som han bär med sig in i skolan. Men frågan är om skolan ser det som kunskap? Och om den gör det, hur skapas en praktik där denna form av kunskap ingår.


Kommentarer
Postat av: Lennart Axelsson

Bra frågor. En intressant diskussion om datorspel finns i senaste numret av Datorn i Utbildningen,
http://www.diu.se/nr7-07/nr7-07.asp

2007-11-09 @ 13:44:57
URL: http://www.ungkommunikation.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0