Barn och ungdomar läser mindre eller?

I den nyligen presenterade rapporten (PIRLS, 2006) om barns läsförmåga i årskurs 4 hamnade Sverige som vanligt bra till. Undersökningen är internationell och många länder världen över deltar. För Sveriges del kunde man dock se en något negativ trend, barn läser mindre och inte lika många barn presterar i topp som tidigare årskullar har gjort. Citatet nedan är från pressmeddelandet den 28/11-07

"Det är också färre elever som har en mycket positiv attityd till läsning och som ofta läser längre texter och böcker på fritiden för att det är roligt. Läsning av kortare texter på exempelvis Internet och TV/video konkurrerar om läsutrymmet. Det är också färre elever som kommer från hem med många barnböcker och som har föräldrar som läser ofta och för nöjes skull".

Jag håller helt och hållet med om att, inte minst, Internet är en stor konkurrent till läsutrymmet. Frågan är om barn verkligen läser mindre och är mindre positiva till att läsa. Frågar man dem om att läsa böcker är svaret säkert ja men om man frågar kring att läsa saker på Internet eller läsandet kring olika spel de hanterar är jag inte säker på att man får samma svar. Dessutom tror jag att barn skriver betydligt mer idag än vad man gjorde för bara 10-15 år sedan.  Skillnaden är att de läser och skriver på ett annat sätt än vad vi +40 är vana vid. Om kvalitén av läsandet och skrivandet, bland barn och ungdomar som växer upp idag, är sämre än tidigare generationers läsande och skrivande är nog svårt att uttala sig om. Vi måste till att börja med ställa frågor som är relevanta ang. barns läsande idag. Kanske är det så att barn och ungdomar blir sämre på att läsa och skriva på det sätt vi (+40) är vana vid, men blir bättre på andra områden (kanske bättre anpassade till dagens samhälle).

Det som jag tycker känns mer alarmerande är att föräldrar ägnar mindre tid åt att läsa för barnen. Detta kan också betyda att föräldrar ägnar mindre tid åt barnen överhuvudtaget (vilket det också finns rapporter om). Utifrån detta är det viktigt att föräldrar balanserar datoranvändandet eftersom datoranvändandet kan innebära mycket "ensamtid" eller bara kontakter i cyberspace. Detta ämne kan jag tycka är något vi borde föra mera diskussioner kring.
Idor


Kommentarer
Postat av: Lennart Axelsson

Precis. Dessutom kan man ställa frågan vad detta i sin tur betyder för skriv - och läsinlärning. Det jag tror vi kan konstatera är att vi faktiskt inte vet. Borde vi inte ta reda på det?

2007-11-30 @ 17:42:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0